Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.2.2017, Milan Šurkala, aktualita
V Buenos Aires se konal testovací závod dvou autonomních elektrických formulí. Pro jednu z nich ale závod skončil nešťastně a vyústil v nehodu. Jak je vidět, vývoj softwaru si ještě vyžádá nějaký ten čas programátorů a dalšího testování.
Deluxa (225) | 23.3.20179:31
Bohuzial ziadny robot nedokaze pilotovat formulu vo vysokej rychlosti na limite, nejde o presnost alebo rychlost reakcii ale o samotny cit, odhad a skusenosti. Toto sa neda jednoducho zapisat do nejakeho algoritmu...nehovorim ze je to nemozne ale v blizkej buducnosti to urcite neuvidime..
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 23.3.20179:47
Jenže ty algoritmy takhle nefungují. Když to hodně zjednoduším, do nich se moc neprogramuje to, co ta formule má dělat za určitých podmínek, ale jak se to má naučit. Ona se to učí sama metodou pokus­-omyl, trénovací množinou a podobně. Základem je ­"narvat­" tam co nejkvalitnější vstupy ­(obraz, rychlost, přetížení, poloha volantu, akcelerátoru, větru, teplotu,...­), to se přechroustá a vypadne výsledek. Pokud výsledek není ideální ­(a algoritmus ví, jak to mělo být lépe­), tak si přenastaví hodnoty tak, aby to při příštím přechroustání stejných vstupů bylo lepší. Takhle to alespoň funguje u neuronových sítí, které se v tom často používají.

Ostatně i Tesla ladí autopilota nikoli ani tak tím, že by nad tím seděli programátoři, ale tím, že lidé jezdí v Teslách po světě, uploadují data a na jejich základě se ten algoritmus učí, co dělat ­(co dělají lidi a co by tedy měl dělat on­). Jinak řečeno, autopilot zde nebude vyladěn poté, co to programátoři naprogramují ­(samozřejmě, i ten algoritmus se ladí a vyvíjí­), ale především poté, co majitelé Tesel najedou dostatečný počet kilometrů, aby měl algoritmus dostatečný počet případů, podle kterých se může naučit nejadekvátnější reakci ­(samotná Tesla odhaduje, že bude potřebovat najet přes 10 miliard kilometrů­). Je to více záležitost trénovacích dat než algoritmu, byť i ten má samozřejmě nezastupitelnou a významnou úlohu.
Odpovědět0  0
Nitram1980CZ (131) | 20.2.201719:17
Už ted se nedá koukat na formuli a oni chtěj aby to jezdilo samo to snad nebude ani nikdo nebude sledovat.
Odpovědět1  0
slow.aged (20) | 22.2.201716:07
Asi máš na mysli nekoukatelnou Formuli 1, o té ale článek není. Své diváky si to podle mě najde.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.